Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το κράτος!Γράφει ο Γιώργος Κακαρελίδης

Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τους μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, που παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά!!!
Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος, δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι, αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός. Έτσι δεν είναι;
Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ). Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;
Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα. Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες = 90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.
Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ .... 29,700 ευρώ για 9 μήνες.
Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.
Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.
Ακούγεται τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;
Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει: «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».
Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών

10 σχόλια:

 1. : )

  Ας αφαιρέσουμε και τα 800 ευρώ που αναφέρονται στην αρχή ως δώρο Χριστουγέννων κ Πάσχα,γιατί το τελευταίο που πήραμε (των Χριστουγένων δηλαδή), ήταν και το τελευταίο γενικότερα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαράδεκτο άρθρο!
  Μάλλον ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει μπει ποτέ να διδάξει στην τάξη.
  Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση δεν είμαι εκπαιδευτικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ......ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ? ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΟΥΝΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητοί φίλοι καλό είναι να λέμε τη γνώμη μας επώνυμα.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σουρμελίδου Αγγέλα24 Απριλίου 2013 - 11:41 μ.μ.

  Συγχαρητήρηρια για το άρθρο.
  Μάλλον κάποιοι συνάδελφοι δεν κατάλαβαν το ύφος του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πλέον τείνω να το πιστέψω κι εγώ αυτό, δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ καλό το άρθρο σου συνάδελφε Γιάννη. Πραγματικά πολύ έξυπνη σύγκριση. Μόνο που κάποιοι από τον χώρο μας-εκπαιδευτικό εννοώ- δεν κατάλαβαν το αιχμηρό του συλλογισμού σου.
  Συνάδελφοι με το μέρος μας είναι το άρθρο! Δίνουμε την ψυχή μας μέσα στην τάξη και κάποιοι λένε ότι καθόμαστε και πληρωνόμαστε.
  Φιλιώ Μαρινοπούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητή συνάδελφε, τα ευχαριστήρια ανήκουν στον συγγραφέα του άρθρου κ.Γιώργο Κακαρελίδη. Εγώ απλά το αναδημοσίευσα μιας και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού με έξυπνο τρόπο λέει μεγάλες αλήθειες.Βέβαια, φάνηκε πως το ύφος του άρθρου καθώς και η πρωτότυπή του επιχειρηματολογία αντί να ενισχύσει τον προφανή στόχο του,αποπροσανατόλισε και δημιούργησε σύγχυση σε αρκετούς αναγνώστες του. Προσεκτικότερη ανάγνωση από τους αναγνώστες και της κατακλείδας του(βλέπε ρητό Κέννεντυ) νομίζω ότι ισχυροποιεί όσα είπες και με το παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Απολαυστικό το άρθρο του συνάδελφου,κ. Κακαρελίδη, βασισμένο στην ιδέα της απαγωγής σε άτοπο (των πλατωνικών διαλόγων και του Καντ), την οποία ανέπτυξε τόσο αριστοτεχνικά.
  Αρχικά, δέχεται, ως αληθή, την ψευδή πρόταση πως "οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά".Στη συνέχεια, συγκρίνει την ωριαία αμοιβή τους με αντίστοιχα ποσά που θα δινόταν, έστω και για τη φύλαξη (και μόνο) των παιδιών, κάνοντας μια σειρά έγκυρων συλλογισμών (αφού η γλώσσα των αριθμών είναι η γλώσσα της αλήθειας), που αποδεικνύουν πόσο λανθασμένη ήταν η αρχική πρόταση.
  Οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται πολύ λιγότερο από ότι θα έπρεπε, με τον πιο "τρελό" μισθό των 5 λεπτών την ώρα,στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  Βέβαια, ο χιουμοριστικός τρόπος της γραφής του κειμένου, μπορεί να μπερδέψει κάποιους από μας, ιδίως αυτή την εποχή, που νιώθουμε συνεχώς σε θέση άμυνας.
  Όμως, ας μην ξεχνάμε, συνάδελφοι, πως το χιούμορ είναι η ευγένεια της απελπισίας.
  Βασούλα Τσιμηνάκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σώπα ρε.... που θα υποβαθμίσεις εσύ όλους τους παιδαγωγούς σε υπηρετικό προσωπικό παρομοιάζοντας τους με μετανάστες.
  Αλλά θα είσαι και εσύ απο εκείνους τους βολεμένους καθηγητές των πανεπιστημίων μέσω βίσματος που εκεί και αν χρειάζεται να γίνεται αξιολόγηση.... Οργανώστε πρώτα σωστά τον δικό σας κλάδο εκπαίδευσης και μετά κρίνεται την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή