Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Καλύτεροι μαθητές με άσκηση

Καλή η τεχνολογία δεν λέω, αλλά και η άθληση ακόμη καλύτερη. Τώρα σε ποιους χώρους, άσε...πονεμένη ιστορία. Έτσι φορτωμένα που είναι τα παιδιά, πολύ χλωμό μου φαίνεται...Κι όταν προτείνεται δε, να "πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο με ποδήλατο..." εδώ είναι που το όνειρο φαίνεται άπιαστο! Ωστόσο, η έρευνα υπερτονίζει την θετική επίδραση του αθλητισμού στη μαθησιακή πρόοδο των μαθητών.
Άντε να πεις στους ιθύνοντες  για ποδηλατόδρομους που θα οδηγούν στα σχολεία. "Αγαπούλα, το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;"

 Τα παιδιά που αθλούνται τείνουν να αποδίδουν καλύτερα και στα μαθήματά τους σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης διεθνούς έρευνας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι με τον όρο άσκηση εννοείται οτιδήποτε θέτει το σώμα του παιδιού σε κίνηση π.χ., το να πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο, η ώρα της γυμναστικής στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος ή η ενασχόληση με σπορ.
Όπως εξήγησε η Amika Singh από το VU University Medical Center του Άμστερνταμ που συμμετείχε στη μελέτη, το μήνυμα της έρευνας «θα μπορούσε να είναι να πηγαίνουμε με το ποδήλατο στο σχολείο… Να κάνουμε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας μπορούμε να σκεφτούμε».
Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές με τα υψηλότερα ποσοστά άθλησης είχαν καλύτερη απόδοση στα μαθήματά τους. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές που αύξησαν το χρόνο της ενασχόλησής τους με φυσικές δραστηριότητες, βελτίωσαν και τις σχολικές επιδόσεις τους.
Μάλιστα σε μια αμερικανική έρευνα σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που αύξησαν κατά 90 λεπτά την εβδομάδα την φυσική τους δραστηριότητα απέδωσαν καλύτερα σε τεστ ανάγνωσης και αριθμητικής, ενώ παράλληλα πήραν λιγότερο βάρος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια συγκριτικά με εκείνα που δεν αύξησαν το χρόνο της άθλησής τους.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.
VITA