Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Noam Chomsky ,εκπαιδευτικό σύστημα και κοινωνία.


Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο διάσημος αμερικανός διανοούμενος  στο δημοσιογράφο Χρόνη Πολυχρονίου για το περιοδικό «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας (δημοσιευμένη στις 19/12/2010), βρίσκω ενδιαφέρουσα  την άποψή του για το εκπαιδευτικό σύστημα, το ρόλο  του και τη λειτουργία του μέσα στην κοινωνία. Αντιγράφω λοιπόν τούτο το απόσπασμα:

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα να συμβάλει στην προσπάθεια μιας λιγότερο άνισης, λιγότερο άδικης, λιγότερο εκμεταλλευτικής κοινωνικής τάξης πραγμάτων;

Νόαμ Τσόμσκι: «Ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να εκτρέφει και να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και το ένστικτο της ηθικής που διαθέτουν τα ανθρώπινα όντα. Οφείλει να επιτρέπει να ανθίσουν αυτές οι πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Αλλά υπάρχουν προβλήματα σ’ αυτό: μια τέτοια αντιμετώπιση θα ενθάρρυνε την πρόκληση απέναντι στην εξουσία και την καταδυνάστευση. Θα ενθάρρυνε την αμφισβήτηση ισχυρών θεσμών. Το γεγονός είναι πως η τιμιότητα, η ακεραιότητα , η δημιουργικότητα , η ισότητα, όλα αυτά που υποτίθεται ότι θεωρούμε αξίες, αντιδιαστέλλονται δραματικά στην ιεραρχική, απολυταρχική δομή του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζούμε. Εφόσον αυτή η δομή καθορίζει το βασικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσονται τα πράγματα, γίνεται πραγματικά αντιφατικό να μπουν σε εφαρμογή οι αξίες μιας πανανθρώπινης κοινωνίας.
 » Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία συμβάλλει  στην αναπαραγωγή θεσμών ιεραρχίας, εξουσιασμού και ελέγχου και όποιος δεν συμμορφώνεται μπορεί να υποστεί βαριές συνέπειες. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει εκατό τοις εκατό, γιατί υπάρχει πάντα η αντίφαση. Έτσι εμφανίζονται όλων των ειδών οι απόψεις, ανάλογα με τον δάσκαλο, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μια πολύ ισχυρή τάση η οποία μακροπρόθεσμα βρίσκει τρόπο να εκφραστεί και κατά μέσο όρο να έχουν τα σχολεία μια διηθητική λειτουργία. Φιλτράρει την ανεξαρτησία της σκέψης, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία  και στη θέση τους υποθάλπει την υπακοή και την υποταγή. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν δέχονται, που δεν είναι υπάκουοι. Αυτοί συνήθως ξεριζώνονται σαν ζιζάνια, αποτελούν περιπτώσεις προβληματικής συμπεριφοράς».
"Έψιλον" Ελευθεροτυπία 19/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου